Så redigerar du foton som ett proffs

Så redigerar du foton som ett proffs

Att ta bra foton är bara en liten del av processen att bli en bättre fotograf. Lika viktigt är det att lära sig redigera foton som ett proffs.

Professionellt redigerade bilder är ett nödvändigt element oberoende av vad det handlar om. Bilden till en nyhetsartikel i ett dagblad, bilden till en reklam för ett nytt spel, bilden till bannern på någons hemsida – kvaliteten av redigeringen spelar alltid stor roll.

Det tar tid att lära sig att redigera foton eftersom det inte finns något rätt sätt att göra det på. Det finns dock åtgärder som man kan vidta för att förbättra sig snabbare än alla andra! Ta del av våra bästa tips för professionell fotoredigering nedan.

Använd dig av ett professionellt redigeringsprogram

Det allra första steget du måste ta när du redigerar foton är att välja ett professionellt fotoredigeringsprogram. Valet av ett sådant program kommer att bero på din fotografiska nivå samt dina behov. Har du precis börjat med fotografering kan du välja något enklare program som är kostnadsfritt. Adobe Lightroom och Adobe Photoshop är dock de redigeringsprogram som rekommenderas till alla. Dessa programvaror har blivit viktiga verktyg för professionella fotografer på grund av dess otaliga möjligheter att redigera fotografier.

Justera färgtemperaturen och kontrasten

Färgtemperaturen anger hur varmt eller kallt ljuset på fotot är. Vanligtvis ställs kameran automatiskt in till rätt färgtemperatur, men man kan ändå behöva rätta till det när man redigerar fotot för bästa möjliga resultat. Vidare bör även kontrasten justeras. Att justera kontrasten kan ha olika effekter. Ökad kontrast kan få fotot att verka skarpare eller mer dramatiskt. Minskad kontrast kan ge foton en blek effekt som påminner om ett foto från en äldre filmkamera.

Beskär och räta ut fotot

Man beskär foton för att rätta till eller förbättra en komposition som inte riktigt blev som man önskat när man tog fotot. Gällande beskärningen av ett foto bör man hålla sig till tredjedelsregeln. Det är en fotografisk riktlinje där man föreställer sig ett 3×3 rutnät och sedan arrangerar föremålen och de ledande linjerna enligt rutnätlinjerna och deras skärningspunkter.

Gör fotot skarpare

Oavsett vilken kamera man använder rekommenderas det alltid att man gör fotot skarpare i efterhand. Oavsett vilken programvara för fotoredigering består skärpningsverktygen i allmänhet av fyra inställningar: mängden skärpa, radie, detaljering och maskering. För att förstå dessa inställningar måste man först förstå vad de innebär att göra ett foto skarpare. Det enklaste sättet att beskriva detta på är helt enkelt att man förbättrar kontrasten i kanterna på fotot.