Introduktion – rätt exponering

Det finns nog inget hushåll som inte har tillgång till en eller flera kameror. På så vis kan vi nog säga att det är en av världens mest vanligaste hobbys. Vissa har det som en betydligt enklare hobby än dem som har valt att arbeta med det. Hur som helst så tänkte vi att vi skulle lägga upp en liten introduktion och presentera grunderna inom fotografi så att även du som nybörjare kan börja lära dig att knäppa riktigt schyssta bilder. Det finns en el att tänka på och en hel del trix man kan använda sig av.

Idag använder sig de flesta av kompakt – eller systemkameror och båda fungerar i stort på samma sätt. Båda typerna har ett kamerahus, en lins, en bländare och en slutare. Bländaren är ett justerbart hål och släpper in ljuset till själva filmen i slutaren. Slutaren är den delen i kameran som bestämmer hur länge hålet, alltså bländaren, ska vara öppen. På en systemkamera har man möjligheten att byta objektiv och ha olika typer av linser så man kan ta rätt typ av bild beroende på vad man vill fotografera. Linsen fungerar på så sätt att den bryter av ljuset så att det träffar sensorn på rätt sätt och ger bilden bra skärpa. Detta gör a bilden blir rätt exponerad. Släpps det in ljus under för kort tid blir bilden underexponerad och släpps det in för lång tid blir den överexponerad.

Man kan förklara detta genom att jämföra kameran och ljuset med en vattenkanna, som representerar kameran, och en vattenkran som representerar ljuset. För att få en perfekt exponering på bilden behöver vi fylla hela vattenkannan. Om kranen är helt öppen så tar det tio sekunder för kannan att bli fylld, men om du istället har kranen öppen till hälften och låter det rinna i tio sekunder fyller du bara kannan till hälften. Med andra ord så får du en underexponerad bild. Det du vill är att kranen ska vara öppen till hälften men fylla hela vattenkannan. Eftersom det tog tio sekunder med helt öppen kran att fylla vattenkannan lägger du till ytterligare tio sekunder när kranen är öppen till hälften och då fyller du kannan på 20 sekunder. Det kommer att ge dig en bild med rätt exponering.

Kameran är en fotografs verktyg och det ligger hos dig som fotograf att hantera kamerans teknik på rätt sätt för att få fram de mest ultimata bilderna. Man kan säga att den viktigaste delen av kameran är objektivet eftersom det är där ljuset släpps in. Kort och gott är det ljuset som hjälper fotografen mest med att få fram perfekta bilder. I nästa inlägg kommer vi beskriva hur du kan använda dig av olika ljussättningar.

Lycka till med fotandet!

exponering.1