Fotografiska museet – Nick Brandt

foto.blogg1

År 2001 tog sig Nick Brandt till Östafrika för att fotografera en serie som visar hur snabbt naturen och djuren där håller på att försvinna. Det han fokuserade på var några av de djurgrupper som är mest hotade och där antalet har minska drastiskt. Till den kategorin så inräknas elefanter, giraffer, gorillor lejon och andra arter som anses anhöriga. Efter detta skapade han två av 2000 – talets populäraste fotoböcker. Den första som kom 2005 är On this earth och den andra kom 2009 och döptes till A shadow falls. I dessa böcker har han verkligen lyckats porträttera hur Östafrikas djur situation ser ut och det är med stor empati och högtidlighet som vi människor annars håller reserverat.

Nick Brandt föddes i Storbritannien 1966 och fotograferar endast i Afrika och anväbnder sig av svartvitt mellanformat utan tele – eller zoomobjektiv. Nu är han baserad i södra Kalifornien och sedan september 2010 har han styrt upp Big Life Foundation vilket är hans organisation som ska hjälpa till att skydda de utrotningshotade djur som lever i Östafrika.

On this earth som var hans första fotoserie hade utställning på fotografiska 2011 och A shadow falls var 2015. Jag försökte ta mig dit för att se vad han lyckats åstadkomma. Tyvärr var det hur mycket folk som helst de dagarna jag försökte gå dit. Det var fullkomligt omöjligt. Det bevisar vilket avtryck han har gjort och speciellt med dessa fotoserier. Den senare utställning hade det fulla namnet On this earth A great shadow falls. Jag har kunnat kika på många av hans fotografier sen på nätet och måste säga att det finns nog ingen som kan fånga själva situationen så som Nick Brandt. Det ena fotografiet är på e stor ståtlig elefant och fotografiet efter visar hur en man sitter på huk och håller i stora betar. Allting för att illustrera så tydligt som möjligt vad vi människor håller på att göra.

Detta är ett bevis på hur fascinerande det är med foto, vad man kan förmedla och trycka på. Detta har gjort så att jag tänker vara med och bidra till Brandt’s organisation. Det tycker jag att ni också ska göra.

Rangers with Tusks of Killed Elephants