Fotografins och kamerans historia Del.1

foto.historia.1

Det finns ju en hel del historia bakom konsten fotografering som är väldigt intressant. Det är ingenting som tas upp under historielektionerna direkt i skolan utan detta är något som man helt enkelt får ta till sig själv när intresset för foto börjar gro. Så vi tänkte ta och skriva ett kortare inlägg som ger översikt om hur lång tid det var sedan kamerans utveckling faktiskt började och detta inlägg behandlar en väldigt tidig era.

Tro det eller ej, men vi kan gå ända vägen tillbaka till medeltiden eftersom det var redan då som ämnet silvernitrat upptäcktes. Utan detta ämne hade kameran kunnat se annorlunda ut, fungerat annorlunda eller kanske inte funnits. Samma sak gäller ämnet silverklorid som upptäcktes på 1500 – talet. Dessa ämnen är silversalter och de svärtas när de exponeras av ljus men det var inte förens 1727 som tysken J. D. Schultze gjorde bilder i saltet genom att sätta dem bakom en schablon bestående av svart papper. Carl Wilhelm Scheele gjorde samma typ av experiment 1777 och därefter, omkring 1800 kom britterna Humphry Davy och Thomas Wedgwood och utvecklade processen genom att bestryka pappret med silvernitrat och sedan belysa det genom en camera obscura. Tyvärr framstod bara Suddiga exponeringar och det gick självklart inte att fixera bilden.

Det äldsta bevarade fotografiet som finns idag togs runt 1826 av Joseph Nicéphore Niépce och för att få fram den bilden krävdes det en exponeringstid på 8 timmar.

Där har vi början på 1800 – talet och kamerans utveckling vilket vi kommer skriva om i ett senare inlägg. Vi kan säga att under 1800 så tog kamerans utveckling verkligen fart.

Fota på och låt kreativiteten ta över.