Fotografering
Att ta ett foto har aldrig varit enklare än vad det är nu, alla har nu mer eller mindre en digitalkamera i fickan tack vare den mobila utvecklingen. Annat för det förr, när det kunde ta flera dagar att få fram en bild.
Det finns väldigt olika typer av kameror och utvecklingen har gått framåt, från att ha börjat med filmbaserad fotografering kan nu medelsvensson njuta av digitalfotografering istället.
Filmbaserad fotografering
Filmbaserad fotografering har funnits med länge och det har lett till att det utvecklats ett gäng olika modeller. De vanligaste modellerna är mätsökarkamera (även kallad kompaktkamera) och spegelreflexkamera. Kameror som har flera objektiv och reglade som kan ställas in efter önskemål, t.ex. slutartid, kallas för systemkameror. När man tar en ett kort med en filmkamera behöver man oftast mer belysning än om man skulle ha använt en digitalkamera. Bäst resultat med en filmbaserad kamera får man antingen i dagsljus eller med hjälp av att använda blixtfunktionen. Den här tekniken av fotografering kallas numera även för analog teknologi och den har länge dominerats av märken som Hasselblad, Minolta och Leica. Analoga kameror är väldigt svåra att hitta nuförtiden, däremot kan de specialbeställas hos de flesta yrkesfotoaffärer.
Digitalfotografering
Nu på senare år har den analoga teknologin fått ge vika för den digitala. Istället för att använda sig av en traditionell analog film, som bygger på kemisk teknik, så använder sig den digitala kameran av en sensor (bildchip). Sensorerna som används idag finns i flera olika typer: CMOS- (Complementary Metal Oxide Semiconductor), CCD- (Charge-Coupled Device), Foveon- och APS-sensorer (Active Pixel Sensors) som är den elektroniska motsvarigheten till den analoga filmen. Dessa sensorer ersätter den klassiska fotofilmen med högsta kvalitét. Kompaktkameror har tack vare leverantörer som HP, Samsung, Sanyo, Sony, Casio och Panasonic anpassat sig och kunnat driva utvecklingen framåt, även märken som varit nästan ”utdöda” har nu börjat komma tillbaka, t.ex. så har Voigtländer återigen fått se dagens ljus.
Grunden för den moderna digitalkameran
Digitalkameran är som sagt i grund och botten en analogkamera, som använder en bildsensor (bildchip) istället för vanlig film. Tack vare att tillverkarna har anpassat själva utseendet av de digitala kamerorna är det nästan omjöligt att se skillnad på de båda nu. Bland digitalkamerorna hittar vi de vanligare typerna av mätsökarkameror (även kallat kompaktkamera) samt spegelreflexkameran. Semikompaktkamera (även kallad hybridkamera) är en annan typ av kamera, som namnet redan avslöjat är den ett mellanting mellan kompaktkamera och systemkamera. Semikompaktkameran har ett zoomobjektiv som når ett större omfång än t.ex. en kompaktkamera och har i större utsträckning möjlighet att ställa in egna inställningar av t.ex. ISO-värde, tid och bländare, det är inte heller omöjligt att man kan ansluta ytterligare tillbehör till denna.
Skillnaderna mellan film- och digital-fotografering Fördelarna med just digital fotografering är väldigt många. Bland annat så kan du direkt se om en bild blev mindre lyckad, och i så fall ta bort den och ta en ny bild. Du kan även ta seriebilder utan motoriserad drift av filmen, tar du seriebilder i hög upplösning kan du dock fylla kamerans minne väldigt snabbt. En annan fördel är att du kan skicka bilderna digitalt direkt, medans den analoga filmen först måste framkallas och sedan fysiskt transporteras. Du måste även förvara den analoga filmen i ett kylskåp om du tänkt spara den en längre tid, något som du helt slipper med den digitala motsvarigheten.
Vilken kamera bör jag använda?
Som du märker så har båda två sina för- och nackdelar, vilken kamera du än väljer så bör du alltid se över vad du tänkt använda den till. Se till och bestäm vad du ska använda din kamera till innan du slår till med ett köp, ett tips kan även vara att höra dig runt på olika forum online och se vad andra har gjort för kameraval. Med tanke på den enorma uppsjö av märken och kameror som finns där ute är det inte alltid lätt att ta ett beslut själv, därför är det bättre att ta hjälp av någon som verkligen kan fotografi innan du köper din nästa kamera. Professionella fotografer har ofta med sig båda kameror när de är iväg på viktiga uppdrag och de är nästan alltid skolade i de båda teknikerna. Skulle framfarten för den digitala tekniken fortsätta utvecklas i samma snabba hastighet är det inte alls omöjligt att vi snart ser en generation yrkesfotografer som enbart är skolade i den digitala tekniken.