Intervju: Josephine Norman

Vi på Cheapstamatic älskar djur och foto! Intervjun nedan är ett utdrag från sajten FotoFörAlla.se där Sofia Ängsved intervjuar husdjursfotografen Josephine Norman. Vi tycker om när man nischar sig och gillar Jossans härliga syn på foto och djur. Enjoy!

_________________________________________________________________________________

Josephine Norman tröttnade på sitt yrke som fotograf. Men när hon en dag fotograferade sin katt i studion så gick det upp för henne att det var katter och djur hon ville fota. Så hon blev husdjursfotograf och har idag dessutom ett av Sveriges populäraste katt-konton på Instagram, med många följare världen över.

Till vardags ägnar sig Josephine även åt att vara kattuppfödare, bloggare på Agria och svarar på frågor om katter. Hon har gedigen kunskap om dessa djur och studerar även till kattbeteendevetare. Idag har Josephine fyra katter boende hemma hos sig, en norsk skogkatt och tre ragdolls samt tre katter ute i foderhem. Hon tycker att det bästa med katter är deras personlighet. Varje katt är unik och det gäller bara att plocka fram det hos dem. Katter är alltid ärliga, vilket gör dem till fantastiska varelser att leva med, menar Josephine.

Hur började ditt intresse för fotografi?

Jag har alltid varit estetisk av mig och gick bild och form (estetiska) på gymnasiet. Där fick jag prova på att fotografera och framkalla analogt i mörkrum. Det fick mig att få upp ögonen för fotograferingens fördelar. Lite senare i livet startade jag mitt egna företag vilket gick ut på att sälja hobbyprodukter i webbutik. I och med det blev jag mer eller mindre tvungen att lära mig att fotografera produkter på bästa sätt. Det var då jag lärde mig hur jag kan styra min fotografering med hjälp av kunskapen om fotografi.

Hur kom det sig att inriktningen blev just katter och husdjur?

Jag hade fotograferat människor professionellt i min studio i ca 5 år då jag en dag bara tröttnade, jag trodde mina dagar som fotograf var över. Men efter ca 6 månaders paus tog jag med en av mina katter till studion för att ta lite fina bilder på honom. Då jag låg på golvet och såg honom genom linsen insåg jag att det var detta jag skulle göra.

Vad är det mest utmanande med att fotografera husdjur? Vad skiljer sig åt från att fotografera människor?

Det mest utmanande är att få djuret att göra som man vill. Det går oftast inte utan man får hitta knep för att komma dit man vill. Det som skiljer sig mest är att djuren alltid är sig själva och gör sig aldrig till, så man behöver inte direkt be dom att sluta grimasera eller liknande.

Jag läste att din filosofi är att fotografera ett djurs ”själ”. Kan du beskriva hur du går tillväga för att uppnå det?

Det är väldigt viktigt för mig att inte producera en rad bilder med tomma blickar, det är lika illa som att ha ett suddigt motiv. Man måste kunna läsa av husdjurets själ när man tittar på bilderna. När jag tar emot en kund börjar jag med att låta djuret få springa fritt i utrymmet vi är i och då passar jag på att fråga ägaren om djurets personlighet, samtidigt som jag tittar när djuret kör sitt eget race och luktar på allt. Jag har nytta av mina kunskaper och studier när jag fotograferar djur, speciellt då jag mest är inriktad på katter, som mina kunskaper och studier handlar om.

Det finns inte direkt några enkla direktiv för hur man gör, det är väldigt individuellt för djuren, men oftast är det så att en blick skapas av att jag gör ett intressant ljud med munnen. Det är flera gånger bättre än att sitta och vänta på att djuret tittar in i kameran, vilket oftast ger en tom blick utan känsla. När t.ex. en hund reagerar på en vissling, så kanske den associerar det med något positivt som att springa i skogen och då är det den glädjen man får se i blicken.

Josephine är en person som älskar att ha många bollar i luften. Hon säger att hon ibland kan ta på sig för mycket när det gäller ämnet katt, men är samtidigt så pass engagerad i ämnet att det aldrig blir direkt jobbigt. Hon har fått flera förslag på projekt som hon varit tvungen att tacka nej till pga. tidsbrist. Idag tar hon inga uppdrag som studiofotograf eftersom hon inte har tillgång till en studio just nu, men har planer på att fortsätta arbeta som husdjursfotograf när hon har möjlighet att hyra en studio igen. Men hon tar många bilder på sina egna katter.

Vad använder du för fotoutrustning som husdjursfotograf?

När jag fotograferade husdjur i studion använde jag mig av en Nikon D7000 och en Nikkor 35mm 1,8 (numera har jag bytt till Tamron 17-50mm 2,8) och jag använde två stycken studioblixtar av märket Elinchrom. Utöver det var det inte så mycket mer än bakgrunder i olika färger (pappersrullar). Jag har aldrig varit mycket för rekvisita när det kommer till husdjursfotografering, det är inte sådana bilder jag skapar.

Redigeringen handlade mest om att eventuellt snygga till bakgrunden som ibland blev skrynklig eller smutsig av hundarnas tassar, jag drog lite i kontraster men mycket mer än det gör jag inte. All redigering sker i Photoshop.

Har du något drömprojekt inom fotografi som du skulle vilja genomföra?

Ja det har jag absolut, ett projekt som legat nära hjärtat väldigt länge nu är att ha en utställning med mina kattbilder där fokuset är att höja kattens status. Tanken är att jag ska visa upp mina bilder, sälja dem på plats och ha en insamling där varje krona går till ett utvalt katthem (då var tanken att hjälpa Stockholms Katthem med deras kommande flytt).

På utställningen skulle det finnas en vägg med blandade bilder av katter från katthem och katter som inte kommer från katthem där alla är fotade i min studio. Man ska då försöka peka ut vilka katter som är “katthems-katter”, vilket dock inte är möjligt. Poängen är att motbevisa de fördomar som många verkar ha om just katter på katthem, att de skulle vara sjuka, trasiga och skabbiga, vilket inte alls är fallet då personalen och volontärerna gör ett jättebra jobb med att hjälpa dessa katter. Det var på gång för något år sedan men sen fick jag inte höra mer från de inblandade.

 

Du är mycket framgångsrik på sociala medier, du har exempelvis ett instagramkonto med många följare världen över som blivit mycket uppskattat. Vad är hemligheten tror du?

Instagramkontot var inte på något vis menat att bli vad det är idag, jag skapade det för att kunna spamma bilder på (katten) Muffin som var nykomlingen då, istället för att fylla min privata Facebook med det. Då man är lite arbetsskadad som fotograf är det svårt att visa bilder som man själv inte tycker är bra så det var många som började följa tack vare att kvalitén på bilderna var så bra.

Jag minns inte riktigt hur det plötsligt blev som det blev men när jag hade ungefär 4000 följare så började siffran öka mycket fortare och snart passerade jag 10k sträcket. Då började jag att få ca 100 nya följare dagligen. När jag kommit upp till ca 25k så låg den dagliga ökningen på 1000 nya följare. När jag nyligen hade två kullar med kattungar så trodde jag nästan Instagrams servrar skulle explodera.

Ganska tidigt såg jag att det var många människor över hela världen som var intresserad av att lära sig mer om katter, jag såg detta som min möjlighet att få dela med mig av mina kunskaper och studier. Jag fick så mycket frågor om katter att jag fick skapa en frågelåda där jag kunde lättare svara på alla i följd. Även den blev överfull ganska fort och jag försöker fortfarande ta igen. Jag hade ca 40 frågor i veckan när jag kunde hantera flödet mer eller mindre, sen blev det lite för mycket. Jag har ju trots allt ett jobb att sköta också, men skulle jag ha en inkomst med detta skulle det såklart vara lättare att avsätta mer tid.

Vad är dina bästa instagramtips?

Att tänka på kvalitén på bilderna man tar, vara aktiv och intressant. Berätta något om bilden du visat, för tro det eller ej, följarna vill veta vad som händer i bilden.

När man börjar så är det viktigt att hitta relevanta taggar, ex en bild på katter är det bra att tagga med just #cat #katt #ragdoll om man har en raskatt som är ragdoll och det räcker inte bara att tagga alltid, utan gå även in på dina egna taggar och gilla andras bilder, då kommer de gå in till dig och se att ni har samma intresse och eventuellt börja följa dig. Om du har följt mina första tips vill säga som var – kvalité, aktiv och intressant. Jag fick nya följare i början genom att bara gilla andras bilder med samma taggar som mig.

Till sist: Har du några tips om vad man kan tänka på om man själv vill fotografera sitt husdjur för att få till en lyckad bild?

Tänk på bakgrunden, en ful bakgrund kan göra den finaste bilden ointressant. Vrid dig lite och se om du hittar en renare bakgrund bakom motivet. Prova även att hålla bländaren på låga värden för att få en suddig bakgrund.

  • Utan ljus blir det inte många bra bilder. Har du en plats hemma som är ljusare eller som kanske har finare ljus än i övriga hemmet bör du ha den platsen som fotograferingsplats när du vill planera det i förväg (och inte ta spontana hemma bilder).
  • Fånga blicken. Hitta vad som får just ditt husdjur att reagera, det kan vara lustiga ljud med munnen, krafsa med en nagel eller en leksak emot kameran så ser det ut som att djuret tittar in i kameran.
  • Sist men inte minst, HA TÅLAMOD! Det går inte att få det man vill på en gång, tro mig.

Källa: www.fotoforalla.se