Det som vi avslutade med i det förra inlägget var ju att fotografins utveckling verkligen tog fart under 1800 – talet och vi ska fortsätta med en del av historien nu också.
Efter att Joseph Nicéphore Niépce lyckades ta sin bild så var det fortfarande problem med att bevara den. Det var redan 1826 som han började förhandla om ett samarbete med Louis Daguerre som tog sin lilla tid på två år. Dock så lyckades de skapa daguerreotypin 1839 som är den första fotografiska tekniken som sträckte sig ut offentligt. Tekniken bestod av en kopparplåt med en yta av silver som sedan förberedes med jod och fotona framkallades i kvicksilverånga. Bilderna blir negativa men hölls dem mot en mörk yta blev bilden ”normal”. Förutom detta var denna process mycket kortare än den som Joseph först kom fram till. Till slut kunde de fördigsälla en bild på mindre än en 1 ½ timme. Därefter såldes uppfinningen till staten i syfte om e livstidspension till båda och då kan man säga att deras teknik blev offentlig för alla. De dyrare och mer tidskrävande porträttmåleriet blev utkonkurrerat av uppfinningen.
1858 togs det första flygfotot av Felix Nadar och han befann sig i en luftballong över Paris. Därefter visar historien hur William Henry Fox Talbot blev grundaren av det moderna fotografiet där han fick ett negativt papper att framställas till ett positivt. Denna processa kallades för Kalotypi som introducerades 1841. Dessa två oavstående fografsiak processer gick gämsides under många års tid , dock så krävde Talbot upphovsrätten på alla fotografier som togs via hans teknik. Däremot så var Daguerrotypin helt fri vilket låter positivt men gav en negativ påverkan på spridningen av hans teknik.
1851 dyker en annan era i fotografi upp i och med att tekniken Våtkollodion dök upp som togs fram av Frederick Scott Archer. Metoden gjorde exponeringstiderna mycket kortare, rättare sakt till mellan 2 till 3 sekunder och samma år så gjorde Niepce de S:t Victor en utveckling med metoden att använda glasplåtar som underlag. Detta var på grund av det känsliga exponeringssiktet.
!800 – talet var som sagt en tid då fotografin verkligen utvecklades så det finns mycket intressant att lära sig under den eran. Därför avslutar vi del 2 här och återkommer med vidare intressant historisk information om hur fotografier och kamerans tekniker har utvecklats genom tiderna.