Fotografins historia Del. 4

autochrome.blogg

Efter  att Osram uppfann blixtlampan så kom Harald Edgerton och skapade elektronblixten, dock tog det ytterligare tid efter det att verkligen lyckas sammanställa den bättre versionen av kamerablixten som fick fotografer, amatörer som professionella att bli intresserade av den funktionen.

En tid därefter startar eran för färgfotografi och det är företag som Kodak, Ilford och Agfa – Geavaert som involveras en hel del under detta kapitel och bröderna Lumiére gör en debut också. De skapar nämligen något som kallas för autochrome vilket är en metod inom fotografering som tillåter dig att använda färgade stärkelsekorn på glasplåtens filmemulsion och det var för att göra det möjligt att filtrera ljuset. Detta sattes ut på marknaden redan 1907 och utvecklingen fotografering i färg tog verkligen fart, det ena efter det andra dök upp som skulle göra färgfotograferingen bättre. Efter en viss tid började Polaroid nyttja något som kallas för stordiapositiv som de använde till en dia film, rättare sagt polachrome och filmbasen var preppad med röda, gröna och blå färgränder som satt längs själva filmen, detta kallas för additiv färgblandning vilket betyder att det byggs på grundfärgerna. Dock styrs denna utveckling åt ett annat håll, nämligen subtraktiva färgblandningar som bygger på komplementfärger. Det vill säga ett vitt ljus utan en av grundfärgerna och de färger som är ljuskänsliga, de ligger i skikt på själva filmbasen.

År 1932 kommer Agfa fram med sin första Agfacolorfilm och som han framställt med hjälp av autochrome metoden. Därefter kommer Leopold Mannes och Leo Godowsky och presenterar Kodachrome som innebar att en färgkopplare inte behövdes i emulisionen och gör så att det kan gjutas tunnare på själva filmbasen som därefter resulterar i en skarpare färgfilm. 1936 så introduceras Agfacolor Neu film vilket är en diafärgfilm vilket betyder att det var tre olika emulisonsskit som hade färgkopplingsämnena inbakade.

Vi kan säga på en gång att lanseringen av kommande funktioner till kameran blev fördröjda i och med andra världskrigets period, bland annat så drabbades Agfa och hans färgfilm och innan han fick möjlighet att presentera den hade Kodak hunnit före med sin produkt Kodacolor. Därefter tas det upp skillnaderna mellan Ektachrome och Agfacolor som dyker upp 1946 där den förstnämnda presenteras av Kodak. Skillnaden är hur färgkopplingsämnena fästs i emulsionen. Självklart så genomfördes förbättringar som skulle minska skärpes skillnaderna mellan Ektachrome och Kodachrome – filmerna. Dock var det Fuji som var först med att  presentera den lite mer vassare versionen av detta, Velvia – film som tillverkas i en dagsljus och två konstljusversioner.

Med andra ord började det verkligen hända saker under denna tidsperiod och vi rekommenderar att du tar dig in och kikar på bilder som är tagna av bland annat autochrome. Det är hur ballt som helst att se hur fotografi har utvecklats genom tiderna. Nästa era kommer inom kort!